مالیات بر عملکرد اشخاص حقیقی
مالیات بر عملکرد یا مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی، سهم دولت از سود اشخاص حقیقی میباشد. دولت توقع دارد در ازای خدمات عمومی و فراهم نمودن بستر کسب و کار برای مردم و سایر تسهیلات، در سود آنها سهیم باشد ، پس اشخاص حقیقی زمانی که به سود دست مییابند باید بر اساس قوانین مالیات بخشی درآمد خود را در موعد مقرر تحت عنوان مالیات به دولت پرداخت نمایند و قبل از آن اظهارنامه مالیاتی خود را تسلیم اداره مالیاتی نمایند.
در اظهارنامه میبایست تمام هزینه ها و فروشهای دوره مالی اظهار شود تا سود و زیان تعیین گردد و متناسب به میزان سود به دست آمده ، مالیات شخص حقیقی محاسبه میشود. عدم توجه و بی اهمیتی به تکالیف مالیاتی باعث جریمه شدن و تحمیل خسارات مالی سنگین برای صاحبان مشاغل یا اشخاص حقیقی میشود. در ادامه مطلب بیشتر با مالیات عملکرد اشخاص حقیقی و گروه بندی اشخاص حقیقی آشنا می شویم و تکالیف مالیاتی اشخاص حقیقی که منوط به گروه بندی آنها می باشد را بیشتر بررسی میکنیم.
مالیات اشخاص حقیقی مربوط به مغازه داران ، کاسبان و اصناف حقیقی می باشد و آنها باید هر ساله بخشی از سود خود یا درآمد مشمول مالیات را به دولت پرداخت کنند، گروه بندی اشخاص حقیقی بر حساسیت مالیات و تکالیف مالیاتی مودیان تاثیر دارد. مطابق قانون، صاحبان مشاغل حقیقی مشمول قانون مالیات بر درآمد، به سه قسمت زیر تقسیم میشوند: علاوه بر نوع فعالیت ، میزان حجم فعالیت نیز بر اساس معیارها و شاخص های تعیین شده از سوی اداره مالیات در گروهبندی اشخاص حقیقی نقش دارد.
مشاغل این گروه باید در حین سال مالی، دفتر روزنامه و دفتر کل را با رعایت اصول و استانداردهای حسابداری ثبت، نگهداری و تحریر کنند. و در زمان تعیین شده برای ارسال صورتحساب سود و زیان و ترازنامه اقدام کنند. صاحبان مشاغل بند (الف) به شرح زیر است:
از نظر حجم فعالیت نیز اشخاص حقیقی که درآمد ابرازی آنها در اظهارنامه 2 سال پیش یا آخرین درآمد قطعی شده آنها تا پایان دی ماه سال قبل، بیش از مبلغ 15 میلیارد تومان باشد.
اشخاص حقیقی واقع در این گروه باید رویدادهای مالی و تجاری خود را در دفاتر مشاغل یعنی دفتر درآمد و دفتر هزینه ثبت و نگهداری نمایند. نمونه این دفاتر، به کمک سازمان امور مالیاتی کشور تهیه شده است و در دسترس قرار میگیرد. این گروه می بایست به نگهداری اسناد درآمدی و فروش کالا وخدمات و اسناد خرید و هزینه ای توجه نمایند و در صورت لزوم آن را به اداره مالیاتی مربوطه ارائه دهند. در آخر نیز باید با تهیه صورت درآمد و هزینه سالیانه، اظهارنامه مالیاتی خود را تا پایان موعد مقرر ارسال کنند.
گروه دوم شامل مشاغل زیر می باشد:
همچنین از نظر حجم فعالیت نیز اشخاص حقیقی و مشاغلی که درآمد ابرازی آنها در اظهارنامه دو سال قبل یا آخرین درآمد قطعی شده آنها تا آخر دی ماه سال قبل، بیشتر از 5 میلیارد تومان و کمتر یا برابر 15 میلیارد تومان باشد.
مشاغل گروه سوم، مشاغلی هستند که جزو گروه های اول و دوم نمیباشند. این گروه نیازی به نگهداری دفاتر درآمد و هزینه و دفاتر قانونی روزنامه و کل ندارند. برای اشخاص حقیقی گروه سوم نیز بهتر می باشد که اسناد درآمدی فروش کالا یا ارائه خدمات و همچنین اسناد خرید کالا، خدمات، دارایی و هزینهها را نگهداری نمایند. به این نکته دقت کنید که که اظهارنامه ارائه شده در پایان خرداد ماه هر سال، تعیین کننده گروهبندی سال مالی بعد می باشد.
کسب و کارهای حقیقی با توجه به ماهیت کسب و کارشان باید تا انتهای مهلت مقرر مالیات خود را بپردازند اما قبل از پرداخت مالیات میبایست با توجه به رویدادهای مالی و فعالیت تجاری خود اظهارنامه مالیاتی را تهیه و تنظیم و تا پایان خرداد ماه تسلیم اداره امور مالیاتی نماید و بی توجهی به این امر میتواند جرایم و مشکلاتی را برای آن شخص حقیقی به همراه داشته باشد.
برای تعیین سود نهایی هر کسب و کار هزینههای قابل قبول مالیاتی از درآمد مربوطه کسر میشود و با توجه به سود نهایی مالیات مربوطه محاسبه میشود. مطابق ماده ۱۴۷ قانون مالیات مستقیم، هزینههای قابل قبول و متکی به اسناد که مرتبط به آن کسب و کار در همان دوره مالی است را میتوان از درآمد کسر کرد و به همین صورت سود را کاهش دهیم تا به سود خالص دست یابیم.
به این مورد هم توجه کنید که اگر اشخاص حقیقی طی ۳ سال از نظر پرداخت مالیات، خوشحساب باشند، جایزه خوش حسابی به آنها تعلق میگیرد. در ادامه برخی از هزینههایی که بر اساس ماده ۱۴۸ قانون مالیاتهای مستقیم، برای اداره امور مالیاتی مقبول است را مورد بررسی قرار میدهیم:
مالیات اشخاص حقیقی به توجه به نرخهای پلکانی مندرج در ماده 131 قانون مالیاتهای مستقیم محاسبه میشود. این نرخها بر اساس درآمد مشمول مالیات( یا همان سود خالص) به ترتیب ۱۵، ۲۰ و ۲۵ درصد میباشند.
در سال 1400 معافیت درآمد خالص سالانه اشخاص حقیقی موضوع ماده ۱۰۱ قانون مالیاتهای مستقیم معادل مبلغ ۳۶ میلیون تومان است. سپس مالیات مربوطه با توجه به بقیه درآمد مشمول مالیات یا همان سود بعد از اعمال معافیت براساس نرخهای ماده 131 ق.م.م مشخص میشود. شما با ثبت نام و ورود به سامانه الکترونیکی سازمان امور مالیاتی کشور میتوانید به سابقه پرونده مالیاتی خود دسترسی داشته باشید و از همین سامانه میتوانید از مقدار بدهی مالیاتی خود آگاهی کسب کنید.
با توجه به مطالب بیان شده و بررسی قوانین مالیاتی فهمیدیم که همه اشخاص حقیقی که درآمد کسب می کنند مکلف به پرداخت مالیات می باشند مگر اینکه با توجه به نوع فعالیت مشمول معافیت های مالیاتی باشند. همه اشخاص حقیقی که مالیات پرداخت می کنند و یا مشمول پرداخت مالیات نیستند باید تکالیف مالیاتی خود را انجام دهند و معافیت های مالیاتی در گرو انجام تکالیف مالیاتی می باشد.
در این مطلب به نحوه محاسبه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی را مرور کردیم. برای دریافت مشاوره مالیاتی یا داشتن یک مشاور مالیاتی در کنار کسب و کار خود، تنظیم اظهارنامه، گزارش فصلی، تهیه لیست بیمه و مالیات حقوق ماهیانه با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید. ما نحوه محاسبه مالیات و نکات آن بیان کردیم و اگر شما برای کسب اطلاعات بیشتر نیازمند کارشناس مالیاتی هستید و به حضور یک مشاور در کنار خود جهت مدیریت مالی و مالیاتی نیاز دارید با کارشناسان ما تماس بگیرید تا عملکردی مناسب برای مجموعه خود از نظر مالی و مالیاتی رقم بزنید.
اگر ابهام یا سوالی در این موضوع دارید لطفا برای ما نظرات و سوالات خود را ثبت کنید. شرکت حسابداری سیستم حساب با استفاده از مشاور مالیاتی با تجربه آماده پاسخگویی به سوالات شما می باشد.
کلیه حقوق برای شرکت حسابداری سیستم حساب محفوظ است.