صفحه اصلی 90001026 09195020448

جنبه اجتماعی مالیات

بررسی جنبه های کلیدی و اجتماعی پرداخت مالیات

اگر جامعه به درک درستی از چرایی پرداخت مالیات برسد همین مورد خود می تواند باعث معرفی بسیاری از مشاغل ثبت نشده شود. برای بسیاری از ما، مالیات فقط پرداخت اجباری به خزانه دولت است.

اگرچه این دیدگاه از نظر فنی درست است، اما به ما کمک نمی‌کند تا بفهمیم چرا و چگونه مالیات ‌ها در جوامع کثرت‌گرای دموکراتیک و پیشرفته اعمال می‌شوند. متأسفانه، دولت‌ها، دادگاه‌ها و کارشناسان مالیاتی معمولاً جنبه‌های کلیدی مالیات‌ها را نادیده می‌گیرند که منجر به تعاریف مبهم مالیات در دفاع از آن می شود.

اگر شهروندان بدانند برای چه چیزی مالیات می دهند و مالیات آن ها در چه جایی هزینه میشود و اصلا مالیات و سیستم های مالیاتی برای چه چیزی طراحی شده اند احساس بهتری نسبت به پرداخت مالیات دارند و همچنین رضایت عمومی نیز افزایش می یابد.

مالیات ها مشارکت های اجباری هستند که از افراد یا شرکت ها توسط یک نهاد دولتی اعم از محلی، منطقه ای یا ملی وضع می شود. درآمد های مالیاتی فعالیت‌ های دولت، از جمله کارهای عمومی و خدمات مانند جاده‌ها و مدارس، یا برنامه ‌هایی مانند تأمین اجتماعی و درمانی را تأمین مالی می‌کند.

در علم اقتصاد، مالیات بر عهده هر کسی است که بار مالیات را می پردازد، خواه این نهادی که مالیات می گیرد، مانند یک تجارت، یا مصرف کنندگان نهایی کالاهای عرضه شده توسط یک کسب و کار می باشد. از منظر حسابداری، مالیات های مختلفی از جمله مالیات بر حقوق و دستمزد، مالیات بر درآمد و مالیات فروش و سایر موارد اینچنینی وجود دارد.  

جنبه های کلیدی پرداخت مالیات

جامعه پایدار و پرداخت مالیات: 

هدف اصلی مالیات ایجاد منابع برای مخارج دولت است که جامعه را پویا و استوار نگه می دارد. مالیات ها به خدمات عمومی و برنامه های اجتماعی روزمره مانند مراقبت های بهداشتی، نگهداری سالمندان، مدارس دولتی، حمل و نقل عمومی، حفاظت از آتش سوزی و نگهداری پارک کمک می کند. آنها همچنین می توانند سیاست های اقتصادی را با هدف بهبود زندگی برای تمام اقشار جامعه تقویت کنند.  

دوام اجتماعی و پرداخت مالیات:

مالیات به سازماندهی جامعه کمک می کند. اگرچه آنها معمولاً با دولت های عصر حاضر مرتبط هستند، مالیات یک رویه اجتماعی است که به دولت های امروزی محدود نمی شود. برای مثال، مردم بومی ساحل شمال غربی اقیانوس آرام، مدت‌ها قبل از اینکه توسط کشور های اروپایی استعمار شوند، سیستم مالیاتی داشتند و به پرداخت مالیات می پرداختند. سیستم های مالیاتی آنها بر اساس ارزش های خویشاوندی، سازمان های داخلی، آداب و رسوم و نهادها عمل میشد.  

 مالیات و مشروعیت اجتماعی:

مالیات ها زمانی مشروعیت می یابند که بر اساس قوانین و نهادهای جامعه ایجاد، تفصیل و اعمال شوند و می توانند بر اساس آداب و رسوم فرهنگی یا قانون گذاری باشند.

در جوامع دموکراتیک، مالیات ها از طریق قوانین مصوب پارلمان ها ایجاد می شوند و نمی توانند به طور یکجانبه توسط دولت ها وضع شوند. این بدان معناست که مالیات‌ها قبل از اعمال نیاز به بررسی دقیق اجتماعی دارند زیرا تأثیرات گسترده‌ای بر زندگی مردم و مسئولیت‌های قانونی دولت دارند.  

تاثیر مالیات بر اقتصاد، ثروت و منابع:

علیرغم تفاوت‌هایشان، اکثر نظریه‌ پردازان مالیات موافق هستند که مالیات‌ها موجه هستند، زیرا جوامع باید بودجه برنامه‌ها و خدماتی را تأمین کنند که به نفع همه است. مالیات ها به منابع و ثروت برای تأمین هزینه ها بستگی دارد، به این معنی که چیزهایی مانند تولید درآمد، افزایش ثروت، مالکیت دارایی، بهره برداری از منابع طبیعی، تولید، خرید و فروش همه می توانند گزینه هایی منصفانه برای دریافت مالیات باشند.  

میزان مالیات و ظرفیت اقتصادی:

برای طراحی و اجرای مناسب مالیات ها، قانونگذاران باید ظرفیت اقتصادی شخصی را در نظر بگیرند. ظرفیت اقتصادی شخصی به میزان ثروت و منابعی اشاره دارد که یک فرد دارد و می تواند برای حمایت از جامعه در نظر بگیرد.

این بررسی ها نشان می دهد که مالیات ‌ها چگونه بر معیشت، نیازهای اساسی و استاندارد های زندگی یک فرد تأثیر می‌گذارند. به این ترتیب، این عنصر کلیدی است که تعیین می کند که هر فرد چه میزان از بار مالیات را به طور منصفانه و معقول می تواند تحمل کند. وقتی قانون‌گذاران کل ظرفیت اقتصادی را در نظر نگیرند، مالیات‌ها می‌توانند باعث آسیب شوند بنابراین همواره بررسی ها و تحجقیقات دقیقی برای دریافت مالیات اعمال می شود.  

خوب یا بد بودن مصادره کردن اموال بخاطر مالیات:

مالیات ها به عنوان وسیله ای برای اینکه جلوی ثروتمند شدن مردم را بگیرند طراحی نشده اند اگرچه برخی از مالیات ها در گذشته با مصادره (توقیف قانونی اموال توسط دولت یا سایر مقامات دولتی) همراه بود.

به عنوان یک قانون نانوشته، مالیات ‌هایی که با در نظر گرفتن ظرفیت ها و اخلاقی طراحی شده‌اند، ظرفیت اقتصادی مردم را در نظر می‌گیرند و معیشت، نیازهای اساسی و استانداردهای زندگی ضروری مردم را به خطر نمی‌اندازند. به این ترتیب، مصادره نتیجه یک سیستم مالیاتی درست و اصولی نیست، همانطور که برخی مخالفان استدلال می کنند. در عوض، مصادره نتیجه مالیات هایی است که بدون توجه به معیشت مردم، نیازهای اساسی و استانداردهای زندگی ضروری اجرا می شود.  

پرداخت های بی پاسخ مالیات:

مالیات پرداختی در ازای خدمات خاص نیست. مردم برای ارتقای بقای اجتماعی از طریق کالاهای عمومی یا اجتماعی که به نفع همه است، مالیات می پردازند. این کالاها شامل مراقبت های بهداشتی می شود و بدون توجه به ظرفیت اقتصادی در دسترس همگان است. در نتیجه، مالیات پرداختی برای هزینه های خدمات خاص مانند گذرنامه نیست که از طریق هزینه دریافت می شود.  

اهداف اجتماعی مرتبط با مالیات:

مالیات ها همچنین می توانند رفتارهای خاصی را به دلایل اجتماعی یا سیاسی ترویج یا از بین ببرند. هدف اصلی این نوع مالیات ها وضع درآمد نیست، بلکه دنبال کردن اهدافی فراتر از مسائل مالی و مالیاتی می باشد. مانند کاهش آلودگی هوا یا طرح هایی برای جلوگیری از دیابت و چاقی است.

این مالیات ها برای کمک به اهداف اجتماعی مشترک، مانند کاهش اثرات تغییرات آب و هوایی، بدون به خطر انداختن ظرفیت اقتصادی مردم طراحی شده اند.  

مالیات مجازات نیست:

مالیات ها برای تنبیه بودن طراحی نشده اند و طبق تعریف، مالیات دهندگان افرادی مطیع قانون هستند. اگرچه مالیات ها قطعاً می توانند بر رفتارهای خاصی تأثیر بگذارند، همانطور که قبلاً ذکر شد، آنها را جریمه نمی کند.

مطمئناً می توان از فعالیت های بحث برانگیز قانونی مانند مالیات بر دآمد قاچاقچی های غیر مجاز و افرادی از این قبیل درآمد کسب کرد، اما مالیات ها به فعالیت های غیرقانونی مرتبط نیستند.

استفاده از مالیات به عنوان مجازات به شدت بر نحوه درک مردم از مالیات تأثیر می گذارد، بنابراین اکثر کشورها مانند کشور ما اطمینان حاصل می کنند که مالیات ها به عنوان مجازات برای ارتکاب جنایت یا سایر تخلفات استفاده نمی شود. در غیر این صورت، مردم مالیات ها را به عنوان هزینه هایی تلقی می کنند که باید از آنها طفره رفت.

در پایان به بررسی چند سوال اساسی و پاسخ آن ها در ارتباط با جنبه های کلیدی و اجتماعی پرداخت مالیات می پردازیم.

چرا مالیات می پردازیم؟

مالیات ها منبع اصلی درآمد بیشتر دولت ها هستند. از جمله، این پول برای بهبود و حفظ زیرساخت‌های عمومی مانند جاده‌هایی که در آن تردد می‌کنیم، و تأمین مالی خدمات عمومی مانند مدارس، خدمات اضطراری و برنامه‌های رفاهی هزینه می‌شود.

چه کسی باید مالیات بپردازد؟

مالیات دهنده به نوع مالیات و مقررات مربوط به آن مالیات بستگی دارد. به عنوان مثال، قانون مالیات بر درآمد کشور ما معمولاً فقط به افرادی مربوط می شود که مقدار معینی از درآمد یا درآمد ناخالص تعدیل شده را به دست آورده اند.

مالیات شرکت ها ممکن است محدود به شرکت هایی باشد که در یک منطقه خاص فعالیت تجاری داشته اند یا برای انجام تجارت در یک کشور خاص ثبت شده اند. هر مالیات به گونه‌ای متفاوت اداره می‌شود، و اغلب استثنائات و شرایطی وجود دارد که مالیات مربوط به چه کسانی است.

انواع مختلف مالیات چیست؟

مالیات ها را می توان به روش های مختلفی طبقه بندی کرد. ممکن است برخی از مالیات ها بر معاملات (به عنوان مثال مالیات فروش یا تعرفه) تحمیل شود. سایر مالیات ها بر روی نتایج خالص مالی (به عنوان مثال مالیات بر درآمد افراد یا مالیات بر درآمد شرکت) تحمیل می شود. همچنین مالیات هایی وجود دارد که به دلیل رویداد های یکباره یا غیر تکراری (مانند مالیات بر دارایی، مالیات بر عایدی سرمایه) رخ می دهد.

انواع مختلفی از مالیات وجود دارد که به طرق مختلف اعمال می شود. درک آنچه باعث ایجاد وضعیت مالیاتی می شود می تواند مالیات دهندگان را قادر سازد تا امور مالی خود را برای به حداقل رساندن تأثیر مالیات مدیریت کنند.

تکنیک ‌هایی که می‌توانند کمک کنند شامل برداشت زیان مالیاتی سالانه برای جبران سود سرمایه‌ گذاری با ضرر سرمایه‌ گذاری و برنامه‌ریزی دارایی است که برای محافظت از درآمد موروثی برای وراث کار می‌کند.

این نکته را هم مردم و هم دولت ها باید در نظر بگیرند که مالیالت تنها پرداخت اجباری به خزانه دولت نیست بلکه پرداخت برای رفاه و امنیت و آسایش شهروندان می باشد و دولت ها نیز باید به گونه ای برخورد کنند که این حس را به مردم القا کنند.

شهروندان نیز باید جنبه های مختلف مالیات را در نظر بگیرند و همواره دولت را در قبال مالیات هایی که سعی در گرفتن آنها دارند پاسخگو بدانند چنین کارهایی می تواند از تخلفات و اختلاس هایی که در آینده ممکن است رخ دهد جلوگیری نماید.

کلیه حقوق برای شرکت حسابداری سیستم حساب محفوظ است.